Въпроси от публиката. Как да накараме нашите слушатели да задават въпроси?

задаване на въпроси

Един от най-конфузните моменти в една презентация е сесията за въпроси и отговори, в която лекторът пита: ‘Имате ли въпроси?“ и в залата настава неудобно мълчание. Това е моментът, който може да унищожи ефекта от вашето представяне, колкото и добро да е било то. Липсата на въпроси от публиката може да означава много неща, но това, за което най-често се сещат хората е, че или никой нищо не е разбрал, или че презентацията е била напълно безинтересна и всички искат това мъчение да свърши колкото може по-скоро.

Как можете да избегнете този момент и да накарате слушателите да задават въпроси?

Първо, трябва да изнесете една наистина интересна и ангажираща презентация

Изкуството на говоренето пред публика не е сложно, но изисква известно обучение и много практика, за да се овладее добре.

Второ, внимавайте в тона и думите, с които подканвате зрителите да задават въпроси

Имам един колега, който след като завърши обясненията си по дадена тема, пита със заплашителен тон:

Стана ли ви ясно? Разбрахте ли всичко? Имате ли въпроси?

Поставени по този начин въпросите предполагат, че слушателите е трябвало всичко да разберат и който не е разбрал нещо, значи е изоставащ, слаб ученик. Естествено, никой не иска да попада в тази „срамна“ роля и затова никой не задава въпроси.

Вместо това, можете да попитате: „Какви въпроси имате към мен?“. Така поставен въпросът предполага, че задаването на въпроси не само не е срамно, а напротив – очаквано е с готовност от ваша страна. Това ще потисне усещането за притеснение у вашата аудитория и ще подтикне повече хора да се осмелят да зададат своите въпроси.

задаване на въпроси

3. Вдигнете ръка

Когато попитате „Какви въпроси имате към мен?“ вдигнете ръка и добавете: „Вдигнете ръка, за да ги зададете“. Вашето действие ще подтикне хората да го повторят донякъде механично и това допълнително ще премахне техните задръжки да попитат това, което ги интересува. Вдигането на ръка е полезна техника и по време на самата презентация, когато задавате въпроси към публиката. Аз самият я практикувам винаги в моите презентации и тя винаги дава добри резултати, а във видеото по-долу можете да витите как я използва Тони Робинс, когато води диалога с публиката.

4. Бъдете готови сами да зададете въпрос

Много е важно да не се опитвате да вкарате всичко, което ви идва наум по темата (а и извън нея) в презентацията. Планирайте словото си да се впише в зададеното време и отделете една тема, която смятате за интересна, но не я включвайте в презентацията. Тази тема използвайте в частта за въпроси и отговори, ако видите, че от публиката няма интерес.

Когато попитате „Имате ли въпроси към мен?“ и видите, че сред публиката настава смущение и никой не вдига ръка, кажете: „Тогава аз ще задам първия въпрос. Запитвали ли сте се…“ и тук поставяте пропуснатата тема под формата на въпрос. След това му отговаряте подобаващо. По този начин печелите няколко неща:

  • Първо, раздвижвате аудиторията и давате пример как се задават въпроси. След вас е много по-вероятно още някой да се осмели да попита нещо.
  • Второ, вмъквате темата, която смятате за важна и сте пропуснали нарочно от презентацията си
  • Трето, запълвате ефективно отделеното ви време, така че в крайна сметка и участниците, и организаторите да видят, че сте професионален презентатор, който ефективно владее и времето, и темата, които са му зададени

Разбира се, има и други техники, които можете да приложите, като използването на „внедрен агент“ в публиката, които разискваме по време на нашите обучения по презентационни умения.

Пробвайте тези техники и ни пишете какъв е бил вашият опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Регистрирайте се за нашия имейл бюлетин!

%d bloggers like this: