Как да говорим гладко без мънкане и запъване?

Страх от говорене

На всеки се е случвало да излезе да говори пред публика и да забрави за момент мисълта си. Тогава се чува едно продължително „ъъъъ“, което бързо преминава, в момента, в който се сетим какво имаме да казваме. Дори и на добрите презентатори, които умеят да говорят гладко и увлекателно, им се е случвало да „запънат“ понякога. Проблемът идва, когато това ъ-кане стане твърде често, а още по-зле е, когато не го забелязваме и то се превърне в постоянна черта на нашия говор.

Как можем да се преборим с този проблем и да се научим да говорим гладко?

По-долу ви предлагам няколко съвета, които гарантирано дават положителни резултати в решаването на проблема с мънкането и запъването.

1. Научете си добре материала

Никога не се впускайте да презентирате тема, в която не сте достатъчно компетентни или за която не сте се подготвили. Прочетете материала няколко пъти, проверете си източниците, бъдете сигурни в онова, което искате да кажете. Това създава усещане за сигурност, което прави мисълта, а оттам и речта по-гладка.

2. Направете си „пищови“

На всеки му се случва нещо да забрави, затова най-сигурният подход е да си направите „пищови“ – малки листчета или картончета с основните неща, които трябва да кажете. Можете лесно да държите пищовите в ръка и да се обръщате леко с поглед към тях, когато забравите следващата точка. Не е срамно човек да си подсказва от време на време. Важно е да не четете текста през цялото време, а само да маркирате основните точки в пищовите. И не забивайте нос в тях – гледайте в публиката, а към пищовите отправяйте само моментни погледи.

3. Репетирайте, репетирайте, репетирайте

Този съвет никога няма да спра да го повтарям. Колкото повече репетиции си направите, толкова по-добре ще си познавате материала и толкова по-уверени и спокойни ще се чувствате. Няма да имате проблеми с трудните изрази и ще знаете на кои места да поемате въздух. Речта ви ще тече гладко и няма да има никакво „хъкъта-мъкъта“.

Бонус съвет: напишете си първите няколко изречения (встъплението) от презентацията и ги научете наизуст. Така ще можете да започнете силно, а после магията на говоренето ще ви увлече в своята инерция и ще ви поведе напред без смущения.

4. Отпуснете се физически

Преди презентацията си направете упражнения за разпускане на цялото тяло и за подобряване на кръвообращението. Добавете дихателни упражнения и упражнения за подобряване на артикулацията. В курса по презентационни умения По стъпките на Дракона имаме специален набор от упражнения за подготовка, но по принцип всички упражнения, които раздвижват тялото и помагат за успокояване на дишането, са добри. Важно е да раздвижите ставите, да засилите кръвообращението, да дишате диафрагмено и да се почувствате спокойни.

[pullquote align=center]

Истинският боец не трябва да бъде напрегнат, а готов

[/pullquote]

казва Брус Лий. Готов е ключовата дума.

5. Направете пауза

Някои хора си мислят, че като излезе човек отпред, трябва да говори непрекъснато. В действителност, прекъсването на речта и вмъкването на паузи може да има много силно и ефектно въздействие за привличането на вниманието на аудиторията. Когато ви прекъсне мисълта, по-добре е да замълчите за секунда-две. Така хем ще имате малко време да си съберете мислите, хем ще насочите вниманието на зрителите към себе си, ако междувременно са се разсеяли от досегашните ви приказки.

6. Задайте въпрос или направете обобщение

Това е технически трик, но върши полезна работа, когато ви секне мисълта. Най-лесно е да зададете въпрос към последните неща, които сте казали. Например:

  • Какво разбрахме дотук? (и повтаряте сбито последните 2-3 неща, за които сте говорили)
  • Защо е важно това, за което говорих досега?
  • Някой от вас сблъсквал ли се е с подобен проблем?
  • Имате ли въпроси дотук?

Тази техника е полезна с две неща – първо, разбужда аудиторията и я подтиква към по-голяма активност и второ, вие имате време да си съберете мислите и да се концентрирате върху следващата фаза от презентацията, без да мънкате и да се запъвате.

Разбира се, има и доста специфични упражнения, които помагат да изчистване на ъ-кането в говора, които ние практикуваме на курса По стъпките на Дракона, но най-важното е: репетирайте. Както тренировките създават боеца, така и репетициите създават обаятелния презентатор.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Регистрирайте се за нашия имейл бюлетин!

%d bloggers like this: