Как да говорим с увереност и самочувствие

Caroline Goyder

Керълайн Гойдър (Caroline Goyder) е гласов коуч, специалист по умението да използваш гласа си ефективно. В своя презентация пред TEDxBrixton, тя разкрива трите тайни на увереното говорене. Аз съм доста скептичен към използването на думата „тайни“, но нейната презентация действително представя три важни фактора, които могат да ни помогнат да преборим стреса от излизането пред публика и да говорим с увереност и самочувствие.

Първият фактор към увереното говорене е тренировката. Всеки от нас има своя глас, който е най-великият инструмент, с който разполагаме, когато общуваме. Но както с един музикален инструмент е необходимо много де се упражняваш, за да го овладееш, точно по същия начин е необходимо много да упражняваш гласа си, за да го овладееш до съвършенство и това да ти даде увереността, от която се нуждаеш.

А как можем да упражняваме гласа си по лесен и забавен начин?

Естествено, с пеене! Пейте винаги, когато можете. Без значение, че може и да не пеете особено вярно. Важното е постоянно да тренирате гласа си, да свиквате с неговото звучене, и да си създавате чудесно настроение. А това драстично ще повиши вашето самочувствие и самоувереност.

Другата важна техника е правилното дишане с диафрагмата. Диафрагмата е голям мускул, разположен в долната част на гръдния кош и той дава възможност да контролирате силата на гласа си и обема на въздуха, който вдишвате и издишвате. Диафрагменото дишане не само помага за по-доброто говорене, но то подобрява и кръвообращението, и намалява чувството за стрес. Не случайно в повечето медитативни техники се препоръчва дълбоко диафрагмено дишане за изчистване на организма от стреса. Премахвате стреса и получавате увереност. И всичко идва от дишането!

И най-накрая, мислете за това, че вашите мисли и идеи влизат и излизат от вас под формата на дъх – вдишване и издишване. Ако мислите за вашата идея, за вашето послание към публиката, когато вдишвате, то лесно можете да усетите, че вие я поднасяте на слушателите чрез вашето издишване. Вживейте се в онова, което искате да им кажете, вдишайте го и го издишайте! Така ще усетите, че живеете с вашите идеи, че те са част от вас. Те са онова важното, заради което сте се изправили на сцената и точно това ще ви даде увереност и сила.

Вижте видеото! В него има субтитри на английски език, но и дикцията на лекторката е много добра и лесно се разбира, ако говорите езика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Регистрирайте се за нашия имейл бюлетин!

%d bloggers like this: