Какво представляват презентационните умения?

Презентационни умения

Специалистите класифицират презентационните умения като меки умения (soft skills), като част от уменията да се разбираме с други човешки същества. За разлика от твърдите умения, които представляват нашите умения да боравим с машини и инструменти и да създаваме материални продукти.

Какво все пак представляват презентационните умения?

Изхождайки от моя опит, бих разделил презентационните умения на две категории, като едните ще нарека базови презентационни умения, а другите – гъвкавост или умения за импровизиране.

Базовите умения

са по-лесни за научаване и ние ги преподаваме в нашата школа По стъпките на Дракона. Те включват:

  • умението да формулираш цел и тема на презентацията,
  • да си планираш подготовката,
  • да събереш информацията, която ще презентираш, и да я организираш в подходящата структура,
  • умението да впечатлиш публиката с ефектно встъпление,
  • да знаеш как да задържиш вниманието им през цялото време
  • и как накрая да ги подтикнеш към определено действие.

Към тях спадат умението да говориш ясно и отчетливо, да владееш гласа и тялото си като твои най-добри инструменти, да гледаш публиката в очите и да вярваш искрено в онова, което казваш.

Всички тези неща се учат бавно и изискват много упражнения, много повторения и тестване. Нужно е време, докато изнамерите и изградите вашия собствен стил на презентиране и маниер на държане пред аудиторията. Това е необходимото условие да бъдете добър презентатор. За щастие, тези умения се учат лесно. Нужно е само повечко старание и много упражнения.

По-високото ниво на презентационните умения, са

уменията за импровизиране.

Тук влизат уменията да отговаряш на неудобни въпроси, да реагираш на неочаквани ситуации, да овладяваш неадекватното поведение на хора от публиката. Когато се води разговор е важно да притежаваш умението да изслушваш внимателно своя събеседник и да му дадеш възможност да каже онова, което го мъчи. Така ще го улесниш да освободи напрежението в себе си и след това нежно и внимателно ще го поведеш към темата, която ти искаш да засегнеш, към същината на твоята презентация.

Брус ЛийТова нашият патрон Брус Лий нарича „да бъдеш вода“ – умението да заемаш всякаква форма, да запълваш всякакви пукнатини, умението да бъдеш лек като пара, и твърд като лед. Това умение е много по-трудно постижимо, но то те прави истински майстор. Някои хора се раждат с такъв природен талант, но те са единици. На тях можем само да се възхищаваме и да се учим от техния стил. За всички останали, тази гъвкавост е постижима с цената на още повече тренировки. Успехът идва бавно и трудно, но пък удовлетворението е максимално.

Ти ставаш непобедим във всеки словесен двубой и за разлика от бойните изкуства – без физически травми. Нещо повече – в истинския бой се вижда кой е победения и той се чувства наранен и унизен. Винаги съществува вероятност да потърси отмъщение или реванш. В презентацията ти винаги можеш да оставиш другия да се почувства победител и в същото време да знаеш, че си постигнал своята първоначална цел.

Това за мен е истинското изкуство и затова обичам работата си.

Словото може да бъде по-силно от меча, ако го овладееш като майстор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Регистрирайте се за нашия имейл бюлетин!

%d bloggers like this: