Разказването на истории – ключово умение в комуникацията

Разказване на истории

Разказването на истории е едно от най-ранните проявления на човешката култура и интересът към историите е заложен дълбоко в нашия генетичен код. Затова и умението да разказваме истории ни превръща в интересен презентатор и желан събеседник.

Пътят на героя

Оказва се, че в легендите и митовете на различни народи по света има едни и същи общи елементи – черти от характера на героите, случки, които им се случват, цели, които преследват. Един от първите изследователи на митологията, който открива тези сходства, е американският автор Джоузеф Кембъл. Той дефинира основния скелет на една митологична история и я нарича „Пътят на героя“ (The Hero’s Journey) в своята книга „Героят с хиляди лица“ („The Hero with a Thousand Faces“).

По-късно друг автор – Кристофър Воглър – развива тази идея и я описва като учебник за писатели и сценаристи в своята книга „Пътят на писателя“ (The Writer’s Journey). И в двете теории се описват фазите, през които преминава животът на героя в историята, другите герои, с които се сблъсква, и развитието, което той преживява. По-подробно двете схеми са представени в тази статия.

Изследванията на двамата автори, както и на други техни последователи, показват, че човешкото съзнание е така устроено, че то очаква един определен схематичен сюжет и това ни вдъхновява и мотивира. Затова разказването на истории е един мощен инструмент в арсенала на презентатора, който може да ви донесе невероятен успех, ако го използвате умело.

Какво представлява една история?

Въпреки, че схемите, описани по-горе, са интересни и вълнуващи за читателя или слушателя, по време на презентация най-вероятно няма да имате възможност да разказвате истории, в които героят ви преминава през всичките 12 или 15 стадия на развитие. Освен това подготовката на една такава история отнема доста време и труд. Затова, за целите на една успешна презентация е достатъчно да опростите вашата история до три прости части:

  • конфликт / проблем / завръзка
  • развитие на конфликта / пътешествието / действията на героя
  • разрешаване на конфликта / развръзка

Конфликт

Конфликтът може да бъде физически или душевен. Той може да бъде между героя и друг човек или просто в мислите на героя. Може да бъде проблем, с който той или някой негов близък се сблъсква. Героят може да бъдете вие или друг човек, за когото можете да разказвате убедително. Поставянето на проблема създава завръзката, защото в този момент слушателят вече започва да мисли ако той е на мястото на героя как би постъпил и това предизвиква неговия интерес към историята.

Развитие

Развитието на историята или пътешествието на героя може да съдържа в себе си множество микро-истории, а може да бъде и съвсем кратка случка. Всичко зависи от вашето умение да разкривате различни детайли, подкрепящи вашата основна теза, без да ставате скучни и многословни. Развитието на историята подлага на тест умението ви да балансирате с примерите, които можете да предложите. Целта е вашата история да бъде максимално илюстративна и убедителна, като в същото време не поставяте на изпитание търпението на слушателя.

Развръзка

В края на историята трябва да има решение на първоначалния конфликт. То може да бъде успешно за героя, а може и да не е. Ваша е отговорността да представите история, чийто завършек носи някаква поука или извод, който подчертава тезата на вашата презентация. Така вашето послание ще стигне по-дълбоко до подсъзнанието на вашата публика и ще бъде възприето много по-добре.

Дълга или кратка история?

Всичко зависи от това как е настроена вашата публика и с колко време разполагате. Можете да разкажете вашата история само в три изречения и пак да бъде успешна. Ето един пример, който дава няколко схематични фрази, с които можете да изградите една много проста история. Тя може да ви свърши чудесна работа в едно кратко бизнес представяне, например по време на нетуъркинг среща.

Историята, която разказвате, може да бъде и по-дълга, но тук трябва да използвате всичките си комуникативни умения и техники:

  • да овладеете пространството на сцената, с която разполагате,
  • да използвате ефективно жестове и мимики,
  • силата и тона на вашия глас,
  • както и умението да правите паузи в речта си.

Всичко това изисква повече опит в разказването и подкрепа от приятели. А за такава подкрепа можете да се обърнете и към нас. В нашите обучения по презентационни умения предлагаме множество упражнения и техники, с които да подобрите вашите разказвачески умения и да постигнете по-голяма увереност и повече успех, когато говорите на вашата публика.

Очаквайте и следващите постове, посветени на темата за разказването на истории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Регистрирайте се за нашия имейл бюлетин!

%d bloggers like this: