Как да подобрите уменията си за разказване на истории

умения за раказване

Можем ли да подобрим уменията си за разказване на истории?

Да можем да разказваме истории увлекателно и интересно е едно от най-ценните умения в набора от умения за общуване. Освен това, то може да бъде развивано и значително подобрено, така че да станете желан и интересен събеседник.

Ема Коутс, аниматор от Pixar, е дефинирала 22 правила на разказването на истории, които стават много популярни сред авторите на книги и кинематографистите. Някои от тях са твърде специфични за авторите на писмени произведения, но една значителна част от тях са приложими и за говоримата реч.

Тук ще ви споделя някои от тях, които лесно можем да упражняваме и да усвоим.

Вашият герой заслужава уважение заради това, че опитва да постигне нещо, а не заради самото постижение

Героите, на които се възхищаваме, често са неудачници. Техните опити нерядко завършват с провал. Но въпреки това, печелят нашата обич и уважение заради това, че са се опитали да променят статуквото или че са се опитали да преборят себе си. Историята, която разказвате може и да няма щастлив край и вашият герой да не е постигнал желания успех. Важното е да покажете, че се е опитал и че вие му се възхищавате заради това.

Завършете историята си, даже и да не е идеална. Следващият път ще се справите по-добре

Не се задълбочавайте в това да разкажете перфектната история. Просто го направете. След това анализирайте и си направете изводите кое може да стане по-добре. Следващият път ще го направите по-добре.

Спомнете си историите, които обичате. Онова, което харесвате в тях, е част от вас. Ще го разпознаете даже преди да можете да го използвате

Замислете се кое ви привлича в тези истории. Това е нещо, което резонира с вашите чувстваи вашите разбирания. Споделете го по същия начин, за да бъдете автентични.

Напишете го на хартия и ще можете да го подобрите. Ако си остане в главата ви, даже и да е супер идея, няма да можете да я споделите с никого

Разписването на вашите идеи и истории е най-добрия похват в подготовката. Не се осланяйте на паметта си. Използвайте тетрадка или компютър и разпишете текста на историята. Прочетете го на глас и ще усетите как звучи. Интересно ли е? Твърде дълго ли е? Става ли ясна идеята? Ако не е достатъчно добро, редактирайте го отново писмено, докато започне да ви звучи по-добре.

Опростявайте и се фокусирайте върху главното. Може да ви се стори, че пропускате важна информация, но опростяването ще ви направи свободни

Твърде многото сюжетни линии, твърде многото случки и герои, твърде пространните описания карат слушателя да изгуби интерес. Днес живеем във времена, когато вниманието на слушателя се печели трудно и се губи лесно. За да ви слушат с интерес, бъдете кратки и фокусирани.

Откажете се от първото нещо, което ви дойде на ум. После и от второто, и от третото, и от петото. Изненадайте сами себе си

В медиите и в обществото се сблъскваме с твърде много клишета. Те често оформят нашия стил на говорене и разказване на истории. Това ни прави безлични и безинтересни. Трябва постоянно да провокираме себе си и да се опитваме да измисляме нови и по-интригуващи начини да представим една история.

Какъв е смисълът от тази история и защо е важна за вас? Кое е вашето послание към аудиторията?

Това е може би най-важният въпрос, който трябва да си зададете. Историите като факти и събития си приличат, но начините на разказване са винаги различни. Всеки човек влага в разказа си нещо от себе си – това, което го е развълнувало, това, което е било важно за него. Кое е важното за вас? Разкажете историята, сякаш сте я изживели. Кое ви кара да се вълнувате?

Подготовката ви не е била напразна. Ако нещо не става за момента, оставете го и продължете напред. То ще се окаже полезно друг път

Затова препоръчвам винаги да си имате нещо за писане под ръка – тефтер, мобилен телефон – каквото ви е удобно. Записвайте си идеите. записвайте си интересни случки, които ви се случват през деня. Записвайте си мисли и фантазии. Не се вкопчвайте в тях. оставете ги в тефтера да отлежават. Един ден може да ви бъдат полезни. Кога ще дойде тяхното време не се знае, но вие ще го усетите.

Случайностите, които вкарват героя в беля, са чудесни. Случайностите, които го измъкват от там, са измама

Разкажете историята си реалистично. Внимавайте, когато вкарвате героите си в проблеми или когато го сблъскате с някой изключително лош и могъщ злодей. После ще трябва да го измъкнете от там и това трябва да звучи достоверно. Слушателите трябва да ви повярват, че победата на вашият герой е реалистична и възможна. Иначе няма „да се вържат“ на цялата история.

Ето и пълния набор от правила в оригинал. Надявам се да ви бъдат полезни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Регистрирайте се за нашия имейл бюлетин!

%d bloggers like this: