Усмивката – вашето най-чаровно оръжие в общуването

Усмивката

Всички харесваме усмихнати хора, нали? Усмивката винаги ни прави по-добри и ни вдъхва позитивни мисли. Точно затова тя е и един от най-мощните инструменти, с които разполагаме, когато общуваме с другите.

Усмивката създава доверие

Когато се усмихваме, ние изглеждаме по-искрени, по-достъпни и по-честни. Хората, с които общуваме, ни намират за по-достойни за тяхното доверие.

Ако се налага да говорим пред публика или просто пред по-голяма група от хора, често се притесняваме и ни обхваща „сценична треска“. Усмивката е онзи механизъм, който ни помага да преодолеем притеснението и да придобием повече смелост и увереност в себе си.

Погледнете се в огледалото за момент преди важно събитие и си се усмихнете. В допълнение можете да си кажете няколко окуражителни думи. Например: „Всичко ще бъде супер!“ или „Ти си супер готин/а! Задължително ще успееш!“. Тези думи, заедно с широка и искрена усмивка към самите вас, ще направят чудо с вашето самочувствие!

Усмивката действа положително и на околните. Най-добрия начин да окуражиш себе си е да окуражиш другите. Усмихнете се на хората около вас – на вашия екип, на вашите колеги и приятели. Така ще създадете положително настроение, което ще зареди всички с допълнителна енергия и ще предопредели вашия успех.

Усмивката ни прави и по-красиви,

а това ни прави и по-привлекателни. Публиката е много по-склонна да прощава грешките и недостатъците на красивите хора. Усмихвайте се и ще ви обичат повече!

Понякога, обаче, ни се струва, че положението е много сериозно. Стресът ни е сграбчил здраво и изобщо не ни е до смях. Трябва да изнесем важна презентация или да участваме в отговорна среща и стомахът ни така се е свил, че чак дишането ни се затруднява.

Какво да направим в такъв момент, че да намерим сили да се усмихнем?

 1. Погрижете се за физическото си състояние. Станете по-рано и си планирайте деня така, че да не бързате и да имате време за всичко. Закусете леко, за да не ви е празен стомахът и да имате енергия за деня.
 2. Разходете се малко пеша. Или походете до офиса на отиване, или намерете време за кратка разходка преди важното събитие.
 3. Дишайте дълбоко. Направете си дихателни упражнения или медитирайте за кратко, за предпочитане по време на разходката си. Насладете се на природата, на живота около вас, на птичките, на звуците, на миризмите. Почувствайте живота с всичките си сетива. Бъдете благодарни, че сте живи, че сте добре и че имате всичко онова, което притежавате в момента. Усмихнете се на това!
 4. Обадете се на близък човек и му кажете, че го обичате. Няма начин да не се усмихнете в този момент.
 5. Послушайте малко от любимата си музика, която ви създава добро настроение и се усмихнете отново.
 6. Прочетете или си спомнете някой готин виц. Споделете го с колегите. Нека всички се почувстваме по-забавно.

Дори и да не успявате винаги, не пропускайте да се упражнявате. Усмихвайте се на всички. Може в началото усмивката ви да изглежда малко кисела – особено, когато умът ви е зает с лоши мисли, – но не спирайте да се усмихвате! Усмихнатият човек изглежда щастлив, а щастието е заразно. 🙂

Един важен трик!

Ако постоянно се усмихвате навсякъде и на всички, може да ви помислят за луди. Усмивката е ценен подарък и трябва да се използва уместно. Много важен трик при общуването с други хора е да им се усмихнете малко след като ги погледнете в очите. Поглеждате, изчаквате секунда и след това се усмихвате. Така отсрещният човек разбира, че тази усмивка е била предназначена точно за него. Чувства се поласкан и неговото доверие към вас се засилва многократно.

Когато гледате на другите с усмивка, се превръщате в лидер, когото другите искат да следват. Всеки ще иска да бъде около вас и да поеме малко от този вирус на щастието. Усмивката ще ви направи успешни.

Усмихнете деня си с една хубава песен!
„Усмивката“ – Трамвай номер 5

One thought on “Усмивката – вашето най-чаровно оръжие в общуването

 • 06.07.2016 в 12:05
  Permalink

  Много добра статия, поздравления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Регистрирайте се за нашия имейл бюлетин!

%d bloggers like this: