Съдържание на курса

Основен водещ на курса е Майк Рам - преподавател и консултант с голям опит, собственик на RammSoft и основател на Клуб "Спри и помисли!", а в отделните модули се включват и гост-лектори - специалисти от различни области, които дават своя принос за постигане на цялостно разбиране за ролята на презентацията в бизнеса и за усвояването на полезни за говоренето пред публика качества. Вижте представянето на всички лектори тук. За всички участници, които се регистрират рано, има специална отстъпка. В допълнение, като подарък участниците получават книгата на Гай Кавазаки "Изкуството да очароваш" - един безценен наръчник в света на успешните комуникации. Какво по-добро предложение от това? Регистрирайте се сега!

По стъпките на Дракона – съдържание на курса

Курсът се състои от четири модула и се провежда в четири неделни дни през две седмици. Всеки модул се състои от учебна част, включваща лекции и упражнения. След провеждането на модула, на курсистите се дават задачи за домашна работа, които по-късно се демонстрират и защитават.

Модул 1:

 1. Ползата от умението да говорим пред публика. Комуникационни и презентационни умения. Наблюдение и обратна връзка. Събиране на идеи и впечатления.
 2. Видове презентации. Фази на въздействие. Цели на презентацията. Синхронизиране на целите на презентацията с начина на въздействие.
 3. Тема на презентацията. Техники за определяне на темата. Видове аудитории. Сложност на презентацията. Метафора и поанта на презентацията.

Модул 2:

 1. Събиране на идеи и подготовка на презентацията. Структура на презентацията. Видове структури. Определяне на структурата и изготвяне на първоначален план на презентацията.
 2. Организиране на информацията и идеите. Ключови моменти в презентацията. План за подготовка на презентацията.
 3. Избор на помощни средства – илюстрации, статистики, истории, помощни предмети. Подготвяне на материали за раздаване (handouts).
 4. Използване на PowerPoint слайдове. Изготвяне на сценарий на презентацията. Намиране на подходящи илюстрации. Правила за изготвяне на PowerPoint слайдове.

Модул 3:

 1. Подготовка на презентацията и материалите. Изготвяне на помощни материали за лектора. Опознаване на аудиторията и залата. Проверка на техническите средства. Физическа и психическа подготовка. Упражнения за отпускане на тялото и гласа.
 2. Встъпление и заключение към презентацията. Техники за привличане на вниманието на публиката. Призив към действие.
 3. Основни правила за говорене пред публика. Изнасяне на презентация на живо.
 4. Езикът на тялото и въздействието на гласа. Техники на говора. Правила за сценично поведение и често допускани грешки. Полезни съвети за държането на сцената.

Модул 4:

 1. Репрезентативни системи. Особености на различните начини на възприемане на информацията. Ключови думи.
 2. Основни презентационни умения и често допускани грешки – грешки на речта, паразитни изрази, просрочване на времето.
 3. Привличане и задържане на вниманието на публиката. Отговори на въпроси. Справяне с непредвидени ситуации и с провокации от страна на публиката. Упражняване на контрол над презентацията.
 4. Специфични форми на презентации – продуктова презентация, бизнес преговори, представяне на софтуерен продукт, интервю за работа. Спонтанна презентация. Асансьорна презентация.
 5. Завършване на учебнните презентации. Индивидуална работа с курсистите.

Караоке вечер

Малко преди завършването на курса, организираме по желание на участниците караоке вечер. Нейната цел е двояка: от една страна – да разбие последните остатъци от страха от излизане пред публика и от друга страна – да се повеселим 🙂

Официално завършване

Курсът завършва с официално закриване, на което всички участници представят своите презентации пред широка публика и получават своите сертификати за завършен курс по презентационни умения.

Обратно към страницата на курса По стъпките на Дракона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Регистрирайте се за нашия имейл бюлетин!

%d bloggers like this: