Говори смело! Курс по умения за говорене пред публика. Съдържание

Говори смело

Курсът по умения за говорене пред публика се състои от четири модула и се провежда в четири неделни дни. Всеки модул се състои от учебна част, включваща лекции и упражнения. След провеждането на модула, на курсистите се дават задачи за домашна работа, които по-късно се демонстрират и защитават.

Модул 1:

 1. Принципи на комуникацията. Фактор, влияещи на предаването и приемането на съобщението. Защо говорим? Какво искаме да предадем на аудиторията?
 2. Комуникационни и презентационни умения. Наблюдение и обратна връзка. Събиране на идеи и впечатления.
 3. Видове презентации. Фази на въздействие. Цели на презентацията. Определяне на очакванията на слушателя.
 4. Тема на презентацията. Техники за определяне на темата. Видове аудитории. Сложност на презентацията. Метафора и поанта на презентацията.

Модул 2:

 1. Събиране на идеи и подготовка на презентацията. Структура на презентацията. Видове структури. Определяне на структурата и изготвяне на първоначален план на презентацията.
 2. Организиране на информацията и идеите. Ключови моменти в презентацията. План за подготовка на презентацията.
 3. Избор на помощни средства – илюстрации, статистики, истории, помощни предмети. Подготвяне на материали за раздаване (handouts).
 4. Използване на PowerPoint слайдове. Изготвяне на сценарий на презентацията. Намиране на подходящи илюстрации. Правила за изготвяне на PowerPoint слайдове.

Модул 3:

 1. Подготовка на презентацията и материалите. Изготвяне на помощни материали за лектора. Опознаване на аудиторията и залата. Проверка на техническите средства. Физическа и психическа подготовка. Упражнения за отпускане на тялото и гласа.
 2. Встъпление и заключение към презентацията. Техники за привличане на вниманието на публиката. Призив към действие.
 3. Основни правила за говорене пред публика. Изнасяне на презентация на живо.
 4. Езикът на тялото и въздействието на гласа. Техники на говора. Правила за сценично поведение и често допускани грешки. Полезни съвети за държането на сцената.

Модул 4:

 1. Репрезентативни системи. Особености на различните начини на възприемане на информацията. Ключови думи.
 2. Основни презентационни умения и често допускани грешки – грешки на речта, паразитни изрази, просрочване на времето.
 3. Привличане и задържане на вниманието на публиката. Отговори на въпроси. Справяне с непредвидени ситуации и с провокации от страна на публиката. Упражняване на контрол над презентацията.
 4. Специфични форми на презентации – продуктова презентация, бизнес преговори, представяне на софтуерен продукт, интервю за работа. Спонтанна презентация. Асансьорна презентация.
 5. Завършване на учебнните презентации. Индивидуална работа с курсистите.

Караоке вечер

Малко преди завършването на курса, организираме по желание на участниците караоке вечер. Нейната цел е двояка: от една страна – да разбие последните остатъци от страха от излизане пред публика и от друга страна – да се повеселим 🙂

Официално завършване

Курсът завършва с официално закриване, на което всички участници представят своите презентации пред специална публика от поканени гости и получават своите сертификати за завършен курс по презентационни умения.

Обратно към страницата на курса Говори смело!.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Регистрирайте се за нашия имейл бюлетин!

%d bloggers like this: